Yükleniyor...

Özel Malzeme Prosesleri

Ana Sayfa

>

Hizmetlerimiz

Birikim Malzeme Teknolojileri’nin Yüksek Teknoloji

Özel Malzeme Prosesleri


FIC (Fluoride Ion Cleaning)

Ön lehimli termo-kimyasal temizleme işlemidir.

FIC, susuz gaz halindeki florür asidi kullanan termokimyasal bir vakum işlemidir. İşlem, yüzeylerdeki ve çatlaklardaki oksitlere yoğun bir şekilde saldırır. Kısmi basınçtaki değişim, oksitlerin çatlaklardan ve soğutma kanallarının içinden çıkarılmasındaki etkinliği arttırır. HF gazı boşluklardan ve çatlaklardan zorlarken, düşük basınç tüm oksitlerin alınmasına yardımcı olur.

Oksitlerin yüzeylerden ve çatlaklardan uzaklaştırılmasının yanı sıra, Alüminyum ve Titanyum gibi elementlerin yüzey tükenmesi de meydana gelir ve bu da lehimlenebilirliği artırır.

Bu, vakumlu lehimleme ve diğer onarım işlemleri için bir hazırlık aşaması olarak yüzeyi temiz bırakır.

Fluoride Ion Cleaning

HIP (Hot Isostatic Pressing)

HIP işlemi, malzemenin doğasında bulunan mikro gözeneklilikleri / mikro kırıkları ortadan kaldırmak veya metal tozunu özel kapsüller içinde birleştirmek amacıyla yüksek sıcaklıkta ve yüksek basınçta inert bir gazın (en yaygın Argon veya azot) kullanılmasını içeren, tamamen yoğun ve neredeyse kesin geometrilere sahip katı parçaların oluşumunu sağlayan bir ısıl işlemdir.

Sıcak İzostatik Presleme'nin Bazı Avantajları

Mükemmel mekanik özelliklerle karakterize edilen malzemeler ve ürünler,

Mükemmel mekanik özelliklerle karakterize edilen malzemeler ve ürünler,

Mükemmel mekanik özelliklerle karakterize edilen malzemeler ve ürünler,

Mükemmel mekanik özelliklerle karakterize edilen malzemeler ve ürünler,

Mükemmel mekanik özelliklerle karakterize edilen malzemeler ve ürünler,

Sıcak İzostatik Presleme

Alüminizasyon

Alüminizasyon, alüminyum difüzyon kaplamanın bileşenler üzerine uygulanmasıdır ve esas olarak Nikel / Kobalt bazlı süper alaşımlarda kullanılır.

İşlem, dönen veya sabit bıçaklar olsun, yüksek çalışma sıcaklıklarına (“sıcak parçalar”) maruz kalan türbin bileşenlerinin çelik yapılarını korumayı amaçlamaktadır. İşlem, enerji üretim tesislerinde (kara tabanlı gaz türbinleri gibi) ve uçak pervanelerinde (turbojet ve turbofan motorları gibi) kullanılır.

Bu işlem, bileşenin kendine özgü özelliklerini uzun süre koruyabilmesini sağlayarak türbinlerin ömrünü önemli ölçüde artırır.

Alüminizasyon, işletme verimliliğini sağlamanın anahtarıdır.

Alüminizasyon oksidasyona ve sıcak korozyona dayanıklı bir kaplamadır. Türbinlerin yüksek çalışma sıcaklıkları (1000 ° C’den fazla) ve kıyı bölgelerindeki tuzlu hava gibi bazı özel hava koşulları alüminyumun tükenmesine neden olur. İşlem, bileşen üzerinde, malzemeyi baz alaşımdan “çıkarmak” yerine kaçınılmaz oksidasyon işlemi ile kullanılabilen kaplanmış bir alüminyum tabaka oluşturur.

Alüminizasyon Avantajları

Sıcak korozyonu geciktirir,

Bileşenlerin özel hava koşullarında kullanılmasını mümkün kılar,

Bileşenin termo-mekanik özelliklerinin değişmesini önler,

Bileşenlerin ömrünü daha da artırır.

Alüminizasyon

Sıyırma

Gaz türbini bileşenleri, sıcak parçaların korozyon direncini ve termal korumasını sağlamak amacıyla nikel veya kobalt bazlı alaşımlardan yapılır. İyi mekanik özelliklerine rağmen, bu tür alaşımlar oksidasyona ve sıcak korozyona karşı iyi dirençli değildir.

Dirençlerini arttırmak için, bileşenlerin yüzeyi, katmanlar arasındaki bağı güçlendirmek için antikorozif Termal Bariyer Kaplamalar (TBC) ve bir Bağ Kaplama (BC) tabakası ile muamele edilir. Bu tür kaplamalar, kanatların ve bıçak parçalarının korozyon direncini arttırır.

Sıyırma, aşınmış parçaların onarımı ve yenilenmesi için kilit öneme sahip bir kaplama çıkarma tekniğidir. Uygulaması, son müşteriye avantajlı maliyet ve enerji tasarruflu çözümler sağladığı için günümüz enerji üretim endüstrisinde özellikle önemlidir.

Kaplama tamiri işlemi sırasında yapılması gereken ilk adım, uygun sıyırma teknikleri kullanılarak kaplamanın çıkarılmasıdır.

Seramik kaplamanın (işlem yapılırken bozulmalara ve hasara neden olmadan) çıkarılması, bileşen servisinden kaynaklanan son derece küçük kusurları bile tespit etmek için bileşenlerin yüzeyinin kapsamlı bir teste tabi tutulmasını mümkün kıldığından, malzemenin temel özelliklerinin korunması çok önemlidir. Kusurlar tespit edildikten sonra, bileşen üzerinde onarım ve yenileme işlemleri gerçekleştirilir.


Sert Lehimleme

Vakumlu lehimleme, metal parçaların lehim malzemesi kullanılarak erimeden birleştirilmesi işlemidir. Lehim metali, lehimlenecek parçalar arasında önce eritilip sonra sertleşerek parçaların geleneksel bir kaynak işleminde olduğu gibi birleştirilmesine izin verir.

Özel lehimleme tekniği sayesinde, geleneksel kaynak işlemleri kullanılarak elde edilemeyecek kadar karmaşık olan belirli geometrik özelliklere sahip bileşenler oluşturabilir.

Sert Lehimleme Avantajları

Sıcak korozyonu geciktirir,

Sürecin gelişmiş kontrol edilebilirliği,

Temel malzemede daha az gerilme gerilmesine neden olur,

İşleme sırasında bileşen deformasyonunun gelişmiş kontrol edilebilirliği,

Lehimli alanlarda termal bozulma olmaması.

Sert Lehimleme